Zośka

Truskawki w środku zimy? A czemu by nie? Do tego jeszcze delikatna masa, słodkie czekoladowe ciasto i biszkopciki mmm… pycha 😉

 

P1040097

Ciasto:
250g mąki pszennej
250g margaryny
10 ml mleka,
10 dag cukru,
4 łyżki kakao,
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
6 jajek,
szczypta soli.

Masa:
250 g masła,
3 szkl mleka,
50 g cukru,
3 łyżki mąki ziemniaczanej,
3 łyżki mąki pszennej,
4 żółtka,
1 opakowanie cukru waniliowego.

Dodatkowo:
2 opakowania okrągłych biszkoptów
dżem truskawkowy
500 g truskawek
2 galaretki truskawkowe
polewa czekoladowa

 

Biszkopty posmarować dżemem, złożyć, docisnąć i układać na dnie blaszki jeden przy drugim. (blaszka 24×36)
Kakao, margarynę, cukier i mleko zagotować. Zestawić z ognia do wystudzenia. Dodać 1 całe jajo, 5 żółtek, mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Białka ubić z dodatkiem soli na sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Wyłożyć na biszkopty i upiec w 180* przez ok 50 min.
Do 1 szkl. mleka, dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, żółtka, cukier, cukier waniliowy. Resztę mleka wlewamy do większego garnka, zagotowujemy i wlewamy do niego cienkim strumieniem przygotowaną masę, stale mieszając gotujemy budyń. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło ucieramy, dodajemy po łyżce budyniu i przygotowujemy gładką masę, dzielimy na dwie części.
             Truskawki wrzucamy do garnka, zagotowujemy, dodajemy galaretki i odstawiamy do stężenia.
PRZEŁOŻENIE CIASTA: ciasto-połowa masy-truskawki-masa-polewa.

Dodaj komentarz