Szach i mat

Z pewnością każdy z nas jadł kiedyś metrowca, ale czy takiego? Na pewno nie! Bo to metrowiec- piętrowiec, czyli szachownica – moja wersja popularnego wypieku. Łatwy w przygotowaniu, doskonały w smaku i na prawdę warty wypróbowania.

 

szachwnica

CIASTO:
8 jaj
3 szkl maki
2 szkl cukru
16 łyżek wody
16 łyżek oleju
2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao

MASA:
3 szkl mleka
4 łyżki maki pszennej
4 łyzki mąki ziemniaczanej
cukier do smaku
olejek arakowy
masło 250 g
3 łyżki kakao
kokos
olejek arakowy
powidła śliwkowe

szachwnica.JPG 2

WYKONANIE:
1.   Żółtka utrzeć z cukrem. Następnie dodawać naprzemiennie po jednej łyżce oleju i wody. Dodać przesianą mąkę z proszkiem, a na końcu ubitą pianę z białek. Ciasto podzielić na 2 części do jednej dodać kakao. Wlać do dwóch forem o wymiarach 20×30. Piec ok. 50 min w 180*. 

2.   Po upieczeniu ciasta podzielić po długości na 7 pasków.

3.   Z mąki i mleka ugotować budyń. Przestudzony utrzeć z masłem na puszysta masę, dodać cukier do smaku oraz olejek arakowy. Masę podzielić na dwie części w stosunku 4/5 i 1/5. do 1/5 masy dodać kakao.

4.  PRZEŁOŻENIE CIASTA: Gotowym kremem smarować ( niezbyt grubo ) paski ciasta i sklejać je ze sobą na przemian: jasne, ciemne. Tak ułożyć jedną warstwę , wyrównać wierzch kremem i posmarować powidłami. Następnie ułożyć drugą warstwę tak , aby powstała szachownica. Wierzch ciasta posmarować pozostałą masą, dodając do niej kakao.

Dodaj komentarz