Z pewnością każdy z nas jadł kiedyś metrowca, ale czy takiego? Na pewno nie! Bo to metrowiec- piętrowiec, czyli szachownica – moja wersja popularnego wypieku. Łatwy w przygotowaniu, doskonały w smaku i na prawdę warty wypróbowania.
1. Żółtka utrzeć z cukrem. Następnie dodawać naprzemiennie po jednej łyżce oleju i wody. Dodać przesianą mąkę z proszkiem, a na końcu ubitą pianę z białek. Ciasto podzielić na 2 części do jednej dodać kakao. Wlać do dwóch forem o wymiarach 20×30. Piec ok. 50 min w 180*. 2. Po upieczeniu ciasta podzielić po długości na 7 pasków. 3. Z mąki i mleka ugotować budyń. Przestudzony utrzeć z masłem na puszysta masę, dodać cukier do smaku oraz olejek arakowy. Masę podzielić na dwie części w stosunku 4/5 i 1/5. do 1/5 masy dodać kakao. 4. PRZEŁOŻENIE CIASTA: Gotowym kremem smarować ( niezbyt grubo ) paski ciasta i sklejać je ze sobą na przemian: jasne, ciemne. Tak ułożyć jedną warstwę , wyrównać wierzch kremem i posmarować powidłami. Następnie ułożyć drugą warstwę tak , aby powstała szachownica. Wierzch ciasta posmarować pozostałą masą, dodając do niej kakao.