Jabłkowa kruszynka

Dziś w naszej kuchni pachnie jak w raju … słodkie jabłka z cynamonem, delikatny aromat brzoskwini, puszysta śmietanka i gorzka czekolada, a wszystko to w tym maleńkim, niepozornie wyglądającym cieście … pyszności

 

jabłko

Ciasto:
6 jajek
1 szklanka cukru
2,5 szklanki mąki
250 g margaryny
32g cukru waniliowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kg jabłek
cynamon

Pianka:
1/2 l śmietanki 18%
2 galaretki brzoskwiniowe

Dodatkowo:
gorzka czekolada

Jabłka obrać, przekroić na połówki i ułożyć na spodzie formy, obsypać cynamonem. Margarynę roztopić. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i cukier waniliowy, a następnie żółtka, gdy składniki się połączą, cienkim strumieniem wlewać chłodną margarynę. Na koniec wsypać mąkę przesianą z proszkiem. Zalać jabłka. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 40 – 50 minut. Ciepłe ciasto obrócić, aby jabłka znalazły się na górze, delikatnie zdjąć papier. Wystudzić.
Galaretki rozpuścić w 1/2 litra wody, odstawić do stężenia, śmietankę ubić, wlać galaretkę. Tężejącą masę wyłożyć na ostudzone ciasto. Posypać startą czekoladą.

 

jabłkoko

Dodaj komentarz