Leśna przygoda

Co by tu dziś upiec? Hmm …. mamy jaka, kakao, budyń… o! i są jeszcze czarne porzeczki, pora więc na leśną przygodę. Zróbmy biszkopt, ugotujmy budyń i przełóżmy porzeczkami – leśna przygoda gotowa. Jeszcze tylko chili i łyżeczki w dłoń, próbujemy 🙂

leśna przygoda
BISZKOPT KAKAOWY:
7 jaj
7 łyżek cukru
5 łyżek mąki krupczatki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
BISZKOPT BIAŁY:
4 jajka
4 łyżki mąki
4 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
MASA BUDYNIOWA:
1/2 l mleka
2 łyżki maki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru
2 żółtka
cukier waniliowy
kostka margaryny
MASA PORZECZKOWA:
1 kg czarnych porzeczek
1/4 szkl wody
2 galaretki o smaku leśnym
DODATKOWO:
mały słoiczek soku z czarnej porzeczki
POLEWA KAKAOWA:
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki gorzkiego kakao
2- 3 łyżki wody
1 łyżka margaryny
szczypta mielonego chili 
 WYKONANIE:
MASA BUDYNIOWA: Połowę mleka zagotować, w pozostałym wymieszać mąkę, żółtka i cukry, wlać do gotującego się mleka. Ugotować budyń i zostawić do wystudzenia. Zimy utrzeć z margaryną na puch, ewentualnie dodać cukier puder do smaku. Podzielić na dwie części.
MASA PORZECZKOWA: Do porzeczek wlać wodę i gotować na małym ogniu przez ok 30 min, aż porzeczki się rozpadną i powstanie jednolita masa (można je zmiksować), dodać do smaku trochę cukru. Galaretki rozpuścić w ok 1/2 litra wody i wlać do porzeczek. Odstawić do stężenia.
BISZKOPT KAKAOWY: Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, a na końcu przesianą mąkę z proszkiem i kakao. Piec ok 30 min w 180* BISZKOPT JASNY: Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, a na końcu przesianą mąkę z proszkiem. Piec ok 30 min w 180* Biszkopt kakaowy przekroić na pół i nasączyć sokiem porzeczkowym.
POLEWA: Wszystkie składniki połączyć i lekko podgrzać, aż do rozpuszczenia margaryny i dokładnego połączenia składników. NIE GOTOWAĆ !!!
PRZEŁOŻENIE CIASTA: biszkopt kakaowy-masa budyniowa-masa porzeczkowa-biszkopt jasny-masa budyniowa-masa porzeczkowa-biszkopt kakaowy-polewa

Dodaj komentarz