Świąteczny makowiec tradycyjny

Chyba każdy z nas uwielbia te świąteczną atmosferę;  zapach gotujących się potraw, lekką, słodką nutkę ciast, które goszczą w piekarniku, wędzoną kiełbasę, na którą każdy zerka ukradkiem. Wśród tego wszystkiego nie może zabraknąć pysznego makowca, bo co to za święta bez maku? W tym roku zrób go zatem razem ze mną.

 

makPrzygotuj składniki:
Ciasto:
30 dag mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
25 dag masła
2 żółtka
4 łyżki wody.

Masa:
30 dag maku
8 żółtek
10 białek
szkl. cukru
2-3 łyżki miodu
3 łyżki powideł śliwkowych
aromat migdałowy
bakalie

Ciasto zagniatamy i dzielimy na pół. Schładzamy. Mak parzymy i mielimy 2 razy. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mak, powidła, miód, aromat i bakalie. Białka ubijamy, mieszamy z makiem. 1. część ciasta wykładamy na blachę. Wylewamy masę. Przykrywamy 2. ciastem. Pieczemy godzinę w 180 °C.
Wierzch ciasta ozdobiłam polewą z białej czekolady i cytryny, a kwiatuszki narysowałam rozpuszczoną czekoladą mleczną. Możesz zrobić tak samo, wg. mojego przepisu:
Zetrzyj skórkę z jednej cytryny i roztop białą czekoladę w 2-3 łyżkach mleka na wolnym ogniu aż będzie miała płynną konsystencję, dodaj do niej sok wyciśnięty cytryny oraz startą skórkę i odrobinę śmietany (pamiętaj aby polewa była wtedy zimna). Wyłóż  na ciasto, zaczekaj aż stężeje, a następnie narysuj kwiatuszki rozpuszczoną ciemną czekoladą.
mak-1