Pawi ogon

Ciasto ze starego przepisu, jeden z moich pierwszych wypieków, wypróbowany kiedyś przed laty dziś powrócił do mojego menu i wiem, że było warto, bo ciasto zaskakuje delikatnością i niezwykłym wyglądem.

pawi ogon

CIASTO KRUCHE:
75 dag mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
kostka margaryny
2 łyżki masła
3/4 szkl cukru pudru
5 żółtek
MASA:
1 litr mleka
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru
cukier waniliowy
kostka margaryny
CIASTO BISZKOPTOWE:
5 białek
2 jajka
6 łyżek mąki krupczatki
6 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
DODATKOWO:
słoiczek powideł śliwkowych
2 zielone galaretki 
 
WYKONANIE:
CIASTO KRUCHE: Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia i cukier, wymieszać. Posiekać z margaryną i żółtkami wyrobić gładkie ciasto i odstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Podzielić na cztery części. Jedną wyłożyć na spód formy o wymiarach 24×36. Piec 50 min w 190*
Pozostałe 3 części ciasta rozwałkować na długość formy, posmarować powidłami i zwinąć w roladki. Piec 40 min w 190*.
MASA: W połowę mleka zagotować, w pozostałym rozrobić mąki i cukry, wlać do gotującego się mleka, ugotować budyń, zimny utrzeć z margaryną na puszystą masę.
CIASTO BISZKOPTOWE: 7 białek ubić na sztywno, dodać cukier, a następnie 2 żółtka i przesianą mąkę z proszkiem. Delikatnie wymieszać. Piec 25 min w 190*
Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzątku i odstawić do lekkiego stężenia.
PRZEŁOŻENIE CIASTA: ciasto kruche – połowa masy – roladki – w przerwy pomiędzy roladkami wlać tężejącą galaretkę – przykryć pozostałą masą – ciasto biszkoptowe.

Dodaj komentarz