Jabłkowa biedronka

” Biedroneczki są w kropeczki ….” A my dziś mamy… – ciasto w kropeczki. Kruche ciasto, jabłka, budyń, galaretka i biedronka gotowa. A jaka pyszna … 🙂

jabłkowa biedronka

CIASTO:
2 szkl mąki
5 żółtek
4 łyżki cukru pudru
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 margaryna

MASA BUDYNIOWA:
1/2 l mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru
1 jajko
cukier waniliowy
1 margaryna.

MASA JABŁKOWA:
1 kg jabłek
2 galaretki agrestowe

BISZKOPT:
4 jajka
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

DODATKOWO:
1 galaretka szafirowa
2 galaretki czerwone
WYKONANIE:
1. CIASTO: Mąkę wymieszać z proszkiem, dodać cukier, sól i margarynę, dokładnie posiekać wszystko razem, a następnie dodać żółtka. Wyrobić jednolite ciasto i odstawić do lodówki na pół godziny. Wyłożyć do formy (24×36) i piec ok 40 min w 190*.
2.MASA BUDYNIOWA: 1 szkl mleka zagotować, a w drugiej rozrobić wszystkie składniki, wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń. Odstawić do wystudzenia. Margarynę utrzeć na puch i dodać przygotowany budyń, dodając ewentualnie do smaku jeszcze odrobinę cukru pudru.
3. MASA JABŁKOWA: Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, zalać odrobiną wody i zagotować, dodać galaretki i odstawić do stężenia.
4. BISZKOPT: Białka ubić z cukrem na sztywno, dodać żółtka i przesianą mąkę z proszkiem. Dokładnie wymieszać, wylać do formy i piec w 180* przez ok 25 min. Po upieczeniu w biszkopcie wyciąć kieliszkiem kółka.
5. Galaretkę szafirową rozpuścić w 1,5 szkl wody, a czerwone w 2 szkl wody, odstawić do stężenia.
6 PRZEŁOŻENIE CIASTA: ciasto- połowa masy budyniowej-masa jabłkowa-kółka z biszkopta-masa budyniowa- biszkopt z dziurami- w każdą dziurę wlać łyżkę galaretki szafirowej-zalać galaretką czerwoną.

Dodaj komentarz