Tort tęczowy

„A kto ciebie, śliczna tęczo,
Siedmiobarwny pasie,
Wymalował na tej chmurce
Jakby na atłasie?”
Ojej przecież to nie tęcza to tort. Jaki on kolorowy. Wprost idealny dla każdego dziecka i nie tylko 😉

m

Pora przygotować składniki.
Na jeden biszkopt do formy o średnicy 24:
2 całe jajka
2 łyżki cukru
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
1 litr mleka
4 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki cukru
2 cukry waniliowe
2 margaryny
cukier puder
dodatkowo:
kolorowa posypka
żelki

mm

A teraz wykonanie.
CIASTO: Całe jajka ubić, dodać cukier, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Zrobić 6 ciast do każdego dodać inny barwnik: czerwony, pomarańczowy (żółty+czerwony), żółty, zielony, niebieski, fioletowy (czerwony+niebieski) Piec ok 20 min w 180*
MASA: Połowę mleka zagotować, w pozostałym wymieszać mąki, cukier, wlać do gotującego się mleka ugotować budyń, Margarynę utrzeć na puch, dodać przestudzony budyń, oraz cukier waniliowy, ewentualnie dodać cukier puder do smaku.
PRZEŁOŻENIE: każde z ciast przekładać masą zaczynając od filetowego kolejno kłaść niebieskie, zielone, żółte, pomarańczowe i czerwone. Pozostałą masą posmarować boki i wierzch ciasta. Posypać posypką i ozdobić żelkami.

Dodaj komentarz