Borówkowa pianka

Puszyste ciasto, delikatna masa i borówki – oto nasza Borówkowa pianka.

I jak tu jej nie skosztować? Przecież wygląda tak pyyysznie 🙂

borówkowa pianka

A Ty możesz przygotować ją sam, u siebie w domu, wystarczy tylko, że przygotujesz:
CIASTO:
2 szkl mąki pszennej
5 jajek
1 szkl cukru pudru
1 margaryna
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
25 dag borówek
MASA I:
500 ml mleka
2 łyzki maki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru
2 galaretki cytrynowe
1 margaryna
MASA II:
250 ml jogurtu naturalnego
2 łyżki cukru pudru
30 dag borówek
2 galaretki o smaku leśnym
POLEWA:
2 łyżki kakao
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki wody
1 łyżka margaryny
Teraz kiedy mamy już wszystkie składniki zabieramy się do pracy
WYKONANIE:
1. CIASTO:  Margarynę utrzeć z żółtkami i cukrem na puszystą masę. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, a na końcu pianę ubitą z białek. Ciasto podzielić na dwie części i do jednej dodać kakao. Na spód formy wyłożyć ciasto kakaowe, przykryć ciastem jasnym (nie mieszać), na wierzchu ułożyć borówki i piec ok. 45 min w 190*
2. MASA I: Galaretki rozpuścić w szklance wody i odstawić aby lekko stężały. W połowie mleka rozrobić mąki i cukier, pozostałe mleko zagotować i wlać do niego przygotowany budyń. Ugotować, ostudzić i utrzeć z margaryną na puszystą masę. Na końcu dodać tężejącą galaretkę i dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki. Podzielić na dwie części
3. MASA II: Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody. Jogurt zmiksować z cukrem, dodać tężejąca galaretkę i borówki.
4.  POLEWA: Składniki polewy połączyć lekko podgrzewając, pamiętając o tym żeby nie doprowadzić do wrzenia. !!!
5.  PRZEŁOŻENIE CIASTA: ciasto-jedna część masy I- masa II- druga część masy I- polewa

Dodaj komentarz