Pieczemy, gotujemy, dziś pora na Ukrainkę
Siedem warstw czekoladowego ciasta, delikatna budyniowa masa, wszystko podkreślone odrobiną alkoholu. Ciasto, które cieszy nie tylko podniebienie, ale i zachwyca swoim wyglądem. Choć jest czasochłonne to warto je wypróbować.
SKŁADNIKI:
Ciasto:
8 jajek
5 łyżek kakao
2 szklanki cukru
6 szklanek maki pszennej
3,5 łyżeczki sody
6 łyżek miodu
Masa:
litr mleka
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
2 opakowania cukru waniliowego
1 jajko
cukier puder do smaku
2 kostki margaryny
alkohol do nasączenia ciasta
WYKONANIE:
-
Jajka ubijać z cukrem na parze przez ok 15 min, a następnie dodać do nich kakao, 2 szkl mąki, miód oraz sodę, wszystko wymieszać na gładką masę. Tak powstałą masę przełożyć na stolnicę i dodać resztę mąki. Wyrobić ciasto. Ewentualnie jeśli potrzeba dodać jeszcze mąki.
-
Ciasto podzielić na 7 części i każdą osobno wyłożyć do formy, rozwałkowując bardzo cienko (ok 2-3 mm ! ). Każde z ciast piec osobno ok 15 min w 170*. (na spód piekarnika najlepiej jest położyć pojemnik z wodą)
-
Każde ciasto po upieczeniu na ok 15 min przyłożyć mokrą ściereczką i deską. Kłaść jedno na drugim i za każdym razem na wierzch kłaść coś cięższego żeby się nie wyginały.
-
Z podanych składników ugotować budyń i po wystudzeniu utrzeć z margaryną na puszystą masę.
-
Po wystudzeniu każde z ciast lekko posmarować alkoholem i przekładać cienko masą. Wierzch polać polewą czekoladową.