Grzebyczki

Dziś na deser małe drożdżowe ciasteczka z owocowym nadzieniem. Łatwe i szybkie w przygotowaniu, długo zachowują świeżość, a co najważniejsze nadzienie można dowolnie modyfikować – ser, jabłka, mak, czekolada, powidła – co kto lubi ze wszystkim będą pyszne 🙂

 

ciastka

3 szkl mąki
cukier waniliowy
1/2 szkl cukru
10 dag drożdży
2 żółtka
1 szkl jogurtu naturalnego albo śmietany
margaryna
dżem truskawkowy
Drożdże rozrobić w jogurcie, wlać do przesianej mąki, dodać cukry, żółtka i wyrobić. Rozwałkować, kroić po długości na pasy o szerokości ok 5 cm, na brzegu kłaść dżem, zwijać jak roladki i kroić na paski o długości 3 cm, następnie każdy wyginać jak rogalik i nacinać w kilku miejscach. Piec ok 20 min w 190*.

Dodaj komentarz