Moja Eneida

„Dalej pójdę sam,  to jest moja, moja, moja Eneida…”

Jeden dzień w kuchni z Enejem i powstała Nasza Słodka Eneida- śliwki, kokos, budyń …uwielbiam 🙂

słodka eneida2

CIASTO I:
20 dag suszonych śliwek
20 dag mąki
1 szkl cukru
1 margaryna
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
70 ml wódki


CIASTO II:
2 łyżki cukru
2 jajka
2 łyżki mąki krupczatki
1 łyżka kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

CIASTO III:
2 jajka
2 łyżki cukru
1 łyżka bułki tartej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
10 dag kokosu
MASA BUDYNIOWA:
3 szkl mleka
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
margaryna
cukier puder 
MASA ŚLIWKOWA:
1kg śliwek
2 galaretki o smaku leśnym


POLEWA:
2 łyżki cukru pudru
3 łyżki gorzkiego kakao
1 łyżka margaryny
szczypta chili
WYKONANIE:
1. CIASTO I: Śliwki pokroić w kostkę, zalać wódką i odstawić na co najmniej 30 min. Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku i dokładnie ucierać. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem i namoczone śliwki (razem z pozostałą wódką, której śliwki nie wchłonęły). Dodać pianę ubitą z białek i delikatnie wymieszać. Wylać do formy (24×36), piec ok 50 min, w 180*. Po upieczeniu przekroić na dwa placki.
2. CIASTO II: Białka ubić z cukrem nas sztywno, dodać żółtka, przesianą mąkę z proszkiem i kakao.
3. CIASTO III: Białka ubić z cukrem, dodać bułkę tartą, proszek do pieczenia i kokos.
4. CIASTO II i CIASTO III wykładać do formy naprzemiennie tworząc kratkę. Piec ok 30 min, w 180*.
5. MASA BUDYNIOWA: Połowę mleka zagotować, w pozostałym rozrobić obie mąki i cukier, wlać do gotującego się mleka. Ugotować budyń, ostudzić, zimny utrzeć z margaryną na puszystą masę, dodając cukru pudru do smaku.
6. MASA ŚLIWKOWA: Śliwki pozbawić pestek, zagotować, dodać g
alaretki i odstawić do stężenia
7. POLEWA: Wszystkie składniki polewy wymieszać i rozpuścić na małym ogniu, ewentualnie dodając wody jeśli polewa będzie zbyt gęsta. NIE GOTOWAĆ !!
8. PRZEŁOŻENIE: Polowa ciasta I – masa budyniowa- masa śliwkowa – ciasto czekoladowo-kokosowe – masa śliwkowa – masa budyniowa – druga połowa ciasta I – polewa

słodka eneida

Dodaj komentarz