Pychotka

Nie bez przyczyny to ciasto nosi taką nazwę, bo jest naprawdę pyszne. Delikatny waniliowy krem, kruche ciasto, kwaskowate powidła, puszysta pianka – po prostu pychotka 🙂

 

P1040477

 

CIASTO:
1/2 kg mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
15 dag cukru pudru
4 żółtka
1/2 szkl śmietany
1 margaryna
MASA:
1/2 l mleka
2 budynie waniliowe
margaryna
DODATKOWO:
słoiczek powideł śliwkowych
POLEWA:
2 łyzki cukru pudru
2 łyżki kakao
1 łyzka margaryny
2 łyzki wody
Z podanych składników wyrobić kruche ciasto i podzielić na trzy części. Wyłożyć do formy. Białka ubić na sztywną pianę. Ciasta posmarować powidłami i wyłożyć pianę z białek. Piec osobno po ok 30 min.
Z podanych składników ugotować budyń. Po wystudzeniu utrzeć z margaryną na puch, dodając do smaku cukier puder.Podzielić na trzy części.
POLEWA: Połączyć podane składniki, podgrzać, NIE GOTOWAĆ.
PRZEŁOŻENIE:- ciasto-masa-ciasto-masa-ciasto- lekko posmarować pozostałą masą – polewa czekoladowa

Dodaj komentarz