Miodek

Miodowe kruche ciasto, lekko kwaskowate jabłka, puszysta masa, wszystko zwieńczone słodkim kajmakiem i orzechami to moim zdaniem połączenie idealne. Nie wierzysz? Sam spróbuj a już na zawsze pokochasz moje ciasto.

P1060296

Pora na składniki:
1 kg mąki
1 kostka margaryny
4 jajka
30 dag płynnego miodu
2 łyżeczki sody
1 szkl. cukru pudru
2 kg jabłek
1/2 szkl wody
2 suche galaretki agrestowe
1/2 l śmietany 30 % do ubijania
3 łyżeczki żelatyny
cukier puder do smaku
kajmak
orzechy włoskie ok 15 dag
Przygotowanie:
Margarynę posiekać z mąką, sodą i cukrem pudrem. Dodać miód i jajka. Zagnieść ciasto. Podzielić na cztery części, wyłożyć do formy (24×36) i piec ok 15 min w 180* każdy
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać wodę i dusić, aż jabłka zaczną się rozpadać. Pod koniec smażenia dodać galaretkę, wymieszać i smażyć przez chwilkę aż do momentu rozpuszczenia galaretki.
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilość gorącej wody. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i połączyć z letnią żelatyną.
PRZEŁOŻENIE:
ciasto miodowe- masa jabłkowa -ciasto miodowe-bita śmietana- ciasto miodowe- masa jabłkowa- cisto miodowe – kajmak- posiekane orzechy