Ciasto greckie

Trzy miodowe ciasta, powidła i masa z kaszy manny to prosty przepis na przepyszny deser. Ciasto rozpływa się w ustach i może być przechowywane nawet kilka dni, a im dłużej tym lepiej smakuje. Spróbuj a nie będziesz żałować.

 

P1060395

 

CIASTO:
75 dag maki pszennej
1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 margaryna
25 dag miodu sztucznego
1/2 szkl cukru

MASA:
3 szkl mleka
7 łyżek kaszy manny
margaryna
olejek migdałowy
cukier puder

DODATKOWO:
słoiczek powideł śliwkowych

Z podanych składników wyrobić ciasto, jeśli to konieczne to można dodać 2-3 łyżki śmietany. Ciasto podzielić na 3 części. Wylepić blaszkę i piec każde osobno po ok 10-15 min, do zarumienienia. Po upieczeniu kłaść jedno na drugie, aby się nie powyginały.
2 szkl mleka zagotować, a w pozostałym wymieszać kaszę mannę, wlać do gotującego się mleka. Po wystudzeniu utrzeć z margaryną na puszystą masę, dodać do smaku cukier puder i olejek migdałowy. Podzielić na dwie części
PRZEŁOŻENIE: ciasto-powidła-masa-ciasto-powidła0masa-ciasto-polewa czekoladowa