Sernik waniliowy

Delikatny sernik na kruchym spodzie, uperfumowany wanilią. Czego by tu chcieć więcej? Hmmm… może jeszcze żurawina? O tak! – Lubię to!

sernik-waniliowy-z-bakaliami

CIASTO:
40 dag mąki krupczatki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
3 łyżki cukru kryształu
4 żółtka
margaryna
MASA:
1 kg zmielonego sera
1 margaryna
cukier waniliowy
cukier kryształ (około 1/4 szklanki)
2 budynie waniliowe
2 żółtka
3 łyżki cukru żelującego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
10 dag suszonej żurawiny
WYKONANIE:
1. Mąkę, proszek do pieczenia i cukry wymieszać, dodać żółtka i margarynę, wyrobić ciasto i wyłożyć spód formy.
2. Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać budynie, proszek, cukry oraz ser. Dokładnie utrzeć. Na końcu dodać pianę ubitą z pozostałych białek. Dodać żurawinę. Wymieszać.
3. Masę wylewamy na ciasto i pieczemy około 60*-65* w temperaturze 180*.

Dodaj komentarz