Delikatny sernik na kruchym spodzie, uperfumowany wanilią. Czego by tu chcieć więcej? Hmmm… może jeszcze żurawina? O tak! – Lubię to!
CIASTO: 40 dag mąki krupczatki 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy 3 łyżki cukru kryształu 4 żółtka margaryna
MASA:
1 kg zmielonego sera 1 margaryna cukier waniliowy cukier kryształ (około 1/4 szklanki) 2 budynie waniliowe 2 żółtka 3 łyżki cukru żelującego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 10 dag suszonej żurawiny
WYKONANIE:
1. Mąkę, proszek do pieczenia i cukry wymieszać, dodać żółtka i margarynę, wyrobić ciasto i wyłożyć spód formy.
2. Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać budynie, proszek, cukry oraz ser. Dokładnie utrzeć. Na końcu dodać pianę ubitą z pozostałych białek. Dodać żurawinę. Wymieszać.
3. Masę wylewamy na ciasto i pieczemy około 60*-65* w temperaturze 180*.