Grande Gusto

Truskawki i miód – połączenie doskonałe. Choć za oknem prawie zima, a sezon truskawkowy dawno za nami, to warto przygotować to ciasto, by przypomnieć sobie jak pachnie wiosna 🙂

grande gusto

SKŁADNIKI:
1 kg mąki
1 margaryna
4 żółtka
1/2 szkl cukru
8 łyżek miodu
2 łyżeczki sody
1 szkl śmietany
1 l mleka
4 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki mąki zwykłej
1 margaryna
4 łyżki cukru
cukier waniliowy
500 g truskawek (najlepiej małych)
2 galaretki truskawkowe
1 szkl wody
4 łyżki gorzkiego kakao
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka masła
3 łyżki wody
szczypta chili
WYKONANIE:
Mąkę przesiać, dodać cukier i sodę, wymieszać, posiekać z margaryną, a następnie dodać resztę składników, wyrobić ciasto i odstawić na ok 20 min. a następnie podzielić na 4 części i każdą osobno wyłożyć na blaszkę o tej samej wielkości. Piec osobno po ok 15 min w 180*  
Połowę mleka zagotować, a w pozostałym rozmieszać obie mąki i cukry. Wlać do gotującego się mleka i dodać pokrojoną w kostkę margarynę mieszając aż do jej rozpuszczenia. Podzielić na dwie części i gorącym przekładać ciasto.
Wodę z truskawkami zagotować (truskawek nie rozgniatać, lepiej smakują w całości). Odstawić z ognia i dodać suche galaretki wymieszać i odstawić do stężenia.
Wszystkie składniki wymieszać w rondelku, postawić na gazie, NIE DOPUŚCIĆ DO WRZENIA ! jeśli potrzeba dodać jeszcze odrobinę wody, ale polewa nie może być zbyt wodnista. Polać ciasto
PRZEŁOŻENIE CIASTA:   ciasto miodowe –  budyń –  ciasto miodowe –  truskawki – ciasto miodowe – budyń –  ciasto miodowe – polewa

Dodaj komentarz