Truskawki i miód – połączenie doskonałe. Choć za oknem prawie zima, a sezon truskawkowy dawno za nami, to warto przygotować to ciasto, by przypomnieć sobie jak pachnie wiosna 🙂
500 g truskawek (najlepiej małych) 2 galaretki truskawkowe 1 szkl wody
4 łyżki gorzkiego kakao 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka masła 3 łyżki wody szczypta chili
WYKONANIE:
Mąkę przesiać, dodać cukier i sodę, wymieszać, posiekać z margaryną, a następnie dodać resztę składników, wyrobić ciasto i odstawić na ok 20 min. a następnie podzielić na 4 części i każdą osobno wyłożyć na blaszkę o tej samej wielkości. Piec osobno po ok 15 min w 180*
Połowę mleka zagotować, a w pozostałym rozmieszać obie mąki i cukry. Wlać do gotującego się mleka i dodać pokrojoną w kostkę margarynę mieszając aż do jej rozpuszczenia. Podzielić na dwie części i gorącym przekładać ciasto.
Wodę z truskawkami zagotować (truskawek nie rozgniatać, lepiej smakują w całości). Odstawić z ognia i dodać suche galaretki wymieszać i odstawić do stężenia.
Wszystkie składniki wymieszać w rondelku, postawić na gazie, NIE DOPUŚCIĆ DO WRZENIA ! jeśli potrzeba dodać jeszcze odrobinę wody, ale polewa nie może być zbyt wodnista. Polać ciasto