Rafaello

Kto nie lubi przepysznych kruchych kuleczek z delikatnym, puszystym kremem i aromatycznym kokosem? A dlaczego nie spróbować by zamknąć tego niezwykłego smaku w samodzielnie przygotowanym cieście? Ten przepis z pewnością pomoże Wam rozkoszować się przez długi czas nieziemskim smakiem tego niepozornie wyglądającego deseru i zapewniam, że kto raz go spróbuje będzie do niego powracać jeszcze wiele, wiele razy.

 

P1040532
CIASTO:
75 dag mąki pszennej
1,5 kostki margaryny
2 łyżki masła
2 żółtka surowe
2 żółtka ugotowane
1 łyżeczka proszku do pieczenia
MASA:
1 litr mleka
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru
25 dag kokosu
0.5 szkl alkoholu
1 margaryna
CIASTO:
Z podanych składników wyrobić kruche ciasto, rozwałkować na grubość ok 2 mm, foremką wyciąć około 60 ciastek w kształcie herbatników. Piec ok 15 min w 180*
MASA:
Połowę mleka zagotować, w pozostałym rozrobić obie mąki i cukier. Wlać do gotującego się mleka, ugotować budyń. Zimny utrzeć z margaryną na puszystą masę.
Kokos zalać alkoholem i odstawić na ok. pół godziny, później wsypać do masy budyniowej i dokładnie wymieszać.
Na spód formy wyłożyć ciastka, przykryć masą kokosową, ponownie ułożyć ciastka czynność powtarzać aż do skończenia składników.

2 myśli na temat “Rafaello

Dodaj komentarz