Popularny sernik bez sera – lekki, puszysty z delikatną nutką kokosu – po prostu pyszności 😉
3 szklanki mąki
1 kostka masła
½ szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 żółtek
2 śmietanki 18% (po 500g)
½ szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g wiórek kokosowych
1 budyń śmietankowy
Z wymienionych wyżej składników zrobić kruszonkę – wysiekać mąkę z proszkiem, cukrem i masłem, następnie zrobić kopczyk i wybić 5 żółtek, wyrabiać tak długo, aż wszystkie składniki się połączą. Kruszonkę podzielić na dwie części.
Śmietanki ubić, i dodać cukier i proszek do pieczenia oraz budyń. Wymieszać. Delikatnie dodać wiórki kokosowe. Połączyć z pianą ubitą z białek i szczyptą soli.
Połowę ciasta rozłożyć na dnie foremki (22×34 cm) Nałożyć masę, następnie resztę kruszonki. Piec na złoty kolor w temp. 160 st. C przez 1 godzinę.