Puchowa kołderka

Słodziutka, puszysta i delikatna – to właśnie jest Puchowa kołderka. Jogurtowa pianka, budyniowa masa i płatki czekolady.  Pyszności 🙂

 

P1040318
              BISZKOPT CIEMNY Z 9 JAJ: 9 jaj, 9 łyżek cukru, 9 łyżek mąki krupczatki, 2łyżki kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
MASA I:
2 budynie waniliowe
1/2 l mleka
margaryna
cukier puder
MASA II:
1/2 l  jogurtu naturalnego
2 galaretki czerwone
DODATKOWO:
gorzka czekolada
Upiec biszkopt ciemny z 9 jaj. Po upieczeniu przekroić go na dwie części w stosunku 1/3 i 2/3. Mniejszą część (1/3) pokruszyć.
Mleko zagotować i ugotować budyń, zimny utrzeć z margaryną na puszystą masę, dodać cukier do smaku na końcu dodać pokruszony biszkopt i wymieszać. Do smaku można dodać odrobinę spirytusu.
Jogurt ubić. Galaretki rozpuścić w szklance wody i tężejące dodać do jogurtu. Wymieszać.
PRZEŁOŻENIE CIASTA: dolna część biszkopta (2/3) – masa I – masa II (jogurtowa) – wierzch posypać startą gorzką czekoladą.

Dodaj komentarz