Smerfetka

A teraz przeniesiemy się do krainy Smerfów, bo dziś na deser Smerfetka

Lekki i kolorowy deser, który przeniesie nas w czasie 🙂 Delikatna piankowa masa i kruche ciasto, a wszystko w słodkim smerfowym kolorze 🙂

smerfetka

SKŁADNIKI:
1,5 szkl mąki pszennej
1 szkl płatków owsianych
10 dag orzechów włoskich
10 dag kokosu

1 margaryna
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
1 szkl cukru
szczypta soli
3 szkl jogurtu naturalnego
2 galaretki niebieskie
garść borówek
2 niebieskie galaretki
WYKONANIE:
CIASTO: Wszystkie składniki na ciasto połączyć, wyrobić ciasto jak kruche, wyłożyć do formy i piec ok 35-40 min w 180*.
MASA: Galaretki rozpuścić w szklance wrzątku i zostawić do wystudzenia. Jogurt zmiksować i dodać lekko tężejące galaretki. Zostawić masę aby stężała.
DODATKOWO: 2 galaretki rozpuścić w 2 szkl wody i dostawić do stężenia.
PRZEŁOŻENIE CIASTA: ciasto – masa jogurtowa- posypać borówkami- zalać tężejącą galaretką.

Dodaj komentarz