Sękaczki

Maleńkie, słodziutkie, kolorowe i taakie pyszne. Jak tu ich nie skosztować 🙂

 

ciacha

6 jajek
100 g cukru pudru
50 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
100 g cukru kryształu
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodać przesiane mąki i proszek do pieczenia, następnie dodać cukier waniliowy. Z białek ubić pianę, dodać do niej cukier kryształ i wszystko wymieszać.
Na tortownicę o średnicy 26 cm, wyłożoną papierem do pieczenia nałożyć 3 łyżki powstałego ciasta, rozsmarować cienko i włożyć do piekarnika nagrzanego do 220* na 4-5 min. Następnie wyjąć ciasto nałożyć kolejne 3 łyżki, rozsmarować i włożyć ponownie do piekarnika na 4-5 min. Czynność powtarzać, aż ciasto się skończy. (Ok 7-8 razy)
Ciasto po upieczeniu wyjąć z piekarnika, pokroić w kwadraciki (najlepiej wyglądają lekko ukośne)
Ciasteczka smarować do połowy polewą czekoladową i posypać dowolnymi dodatkami (kokosem, orzechami, migdałami itp.)

 

 

Dodaj komentarz