Tort z bezą i truskawkami

Szukasz inspiracji na pyszny tort? A może masz ochotę na smaczne ciasto do popołudniowej kawki? Zapraszam. Dziś zaprezentuję Ci tort z bezami i truskawkami. Do dzieła !

 

ewa

Wygląda na pracochłonny? Nic bardziej mylnego. Przygotujesz go w kilka chwil i możesz rozkoszować się jego smakiem.
Przygotuj formę o średnicy ok 20 cm. i upiecz biszkopt z 6 jaj:
6 jaj
6 łyżek cukru
6 łyżek mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka zmiksuj z cukrem na puszystą pianę, dodaj żółtka i mąkę z proszkiem. Przełóż do formy i piecz ok. 30 min w 180*, ostudź i przekrój na dwie części.
Zrób masę:
500 ml. śmietany 30%
3 łyżeczki żelatyny
cukier puder do smaku
Śmietanę zmiksuj z cukrem. Żelatynę zalej zimną wodą, odstaw żeby napęczniała, a następnie dodaj odrobinę wrzątku i wymieszaj, dodaj do śmietany. Odstaw do stężenia.
Teraz zabierz się za masę truskawkową. Potrzebujesz:
garść truskawek (moga być mrożone)
1 galaretkę truskawkową.
Galaretkę rozpuść w szklance wrzątku, odstaw do stężenia, dodaj truskawki.

 

Musisz jeszcze kupić ok. 30 dag małych bez i przygotować masę maślaną do dekoracji.
5 łyżek masła
cukier puder
2 sparzone żółtka
alkohol do smaku
Wszystko razem zmiksuj aż masa zbieleje.
Przełożenie:
wp_20160925_10_41_44_pro
biszkopt – masa truskawkowa – śmietana – bezy – śmietana – biszkopt – udekoruj masą maślaną i bezami

SMACZNEGO

 

ewa-1