Krasne lica

Wreszcie nadeszła pora na zebranie darów lata. Pyszne, kwaskowate czerwone porzeczki, słodziutkie, pachnące jabuszka, z których można przygotować smakowite ciasto o ciekawej nazwie – Krasne lica. Ciasto pochodzi z książki Siostry Anastazji, nieco zmodyfikowane przeze mnie będzie pysznym dodatkiem do kawy na wakacyjne popołudnia.

 

P1060287

CIASTO I:
200 g margaryny
200 g cukru pudru
200 g mąki
8 żółtek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
500 g czerwonych porzeczek ( mogą być mrożone )

CIASTO KOKOSOWE:
8 białek
1/2 szklanki cukru
200 g kokosu
1 łyżka bułki tartej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

BISZKOPT:
4 jaja
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

MASA JABŁKOWA:
1 kg jabłek
1 łyżka masła
2 galaretki wiśniowe

 

Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, nadal ucierając dodawać po żółtku. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, zmiksować. Ciasto wylać do blaszki ( 24×36 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzch równomiernie rozłożyć porzeczki. Przygotować ciasto kokosowe.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać kokos, bułkę tartą i proszek do pieczenia, delikatnie połączyć. Ciasto wylać na porzeczki, wyrównać. Piec w 180 st. około 50 minut
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, zmiksować, dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć. Wylać do blaszki. Piec około 25 minut w 180 st.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, podsmażyć chwilę na maśle. Pod koniec wsypać suche galaretki, wymieszać i jeszcze chwilę podsmażyć. Przestudzić. Wyłożyć na ciasto porzeczkowo – kokosowe przykryć biszkoptem.
Wierzch można posypać cukrem pudrem, albo polukrować.

Dodaj komentarz