Piernikowy Gargamel

Pachnący korzennymi przyprawami, pełen bakalii wilgotny i pyszny – to właśnie jest Gargamel – ciasto doskonałe nie tylko na święta ale i do gorącej herbatki w mroźne zimowe wieczory przy kominku.

 

P1040268

 

CIASTO PIERNIKOWE
6 jaj
1 szkl. cukru
25 dag miodu sztucznego
przyprawa do piernika
1 łyżeczka sody
kostka margaryny
2,5 szkl. mąki
WKŁADKA
4 jabłka
szklanka cukru kryształu
25 dag mąki
1 łyżeczka sody
4 jaja
25 dag bakalii
MASA
2 budynie waniliowe
0,5 litra mleka
kostka margaryny
CIASTO PIERNIKOWE: Margarynę utrzeć z cukrem dodając po jednym żółtku i pozostałe składniki. na końcu wymieszać z pianą ubitą z białek. Piec w 200*C przez 40 min. Po upieczeniu podzielic na dwa placki.
WKŁADKA: Jabłka obrać, pokroić w kostkę, zasypac cukrem i pozostawić na pół godziny, następnie dodać bakalie, żółtka, mąkę, sodę, na końcu pianę z białek. Piec 40 min w 200*C
MASA: Ugotować budyń, po ostudzeniu utrzeć z margaryną, dodać do smaku cukru pudru.
PRZEŁOŻENIE CIASTA Piernik – część masy – wkładka – druga część masy – piernik – wierzch udekorować polewą.

Dodaj komentarz