Czekoladowa poezja

Mmm … jak tu dziś słodko … a dopiero jak ciężko oprzeć się tej pysznej czekoladowej masie, rodzynkom w alkoholu i kulkom z niespodzianką. No cóż trzeba skosztować choć mały kawałeczek … a co tam poproszę dwa 🙂

CZ. PO 1

CIASTO I:
4 szkl mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 żółtek
1/2 szkl cukru
1 1/2 kostki margaryny
2 łyżki kakao
marmolada z róży
CIASTO II:
5 białek
1/2 szkl cukru
1/2 szkl mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
CIASTO III:
4 białka
5 łyżek cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka octu
MASA:
litr mleka
4 żółtka
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy
3 łyżki kakao
margaryna
cukier puder
POLEWA:
20 dag rodzynek
150 ml wódki
3 łyżki kakao
1 łyżka cukru pudru
CIASTO I : Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, margarynę i żółtka, wyrobić jednolite ciasto. Podzielić na dwie części i do jednej dodać kakao. Ciemne ciasto wyłożyć na spód formy (24×36), a jasne rozwałkować. Szklanką wyciąć 40 kółek, na każde nałożyć odrobinę marmolady, formować kulki i ułożyć na cieście ciemnym. Piec ok 50 min. w 180*.
CIASTO II: Białka ubić z cukrem na sztywno, dodać mąkę, proszek do pieczenia i kawę. Wylać do formy i piec ok 30 min, w 180*.
CIASTO III: Białka ubić z cukrem na sztywno, dodać mąki, proszek do pieczenia i ocet. Piec ok 30 min. w 180*
MASA: Połowę mleka zagotować, a w pozostałym rozrobić obie mąki i żółtka. Ugotować budyń. Ostudzić. Margarynę utrzeć na puch, dodać przygotowany budyń, cukier waniliowy i cukier puder. 1/4 masy pozostawić białą, a do pozostałej dodać kakao i wymieszać.
POLEWA: Rodzynki moczyć w alkoholu przez co najmniej godzinę, a następnie dodać cukier i kakao, dokładnie wymieszać.
PRZEŁOŻENIE: ciasto z kulkami- masa biała- masa ciemna-ciasto kawowe-masa ciemna-ciasto białe-polewa.

CZ. PO 1 (1)

Dodaj komentarz