Nareszcie nadeszła pora na moje ulubione kwiaty, w ogrodach pełno przepięknych żółtych słoneczników, które wychylają wysoko swoje główki, prosto do grzejącego je słoneczka. Jest to więc czas by przygotować sezonowe ciasto – Wesoły słonecznik Słodka kajmakowa masa i prażone nasiona słonecznika sprawią, że już po pierwszym kęsie zakochacie się w tym smaku i będziecie chcieli do niego zawsze wracać.
CIASTO:
8 jaj
8 łyżek mąki
8 łyżek cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
MASA:
40 dag słonecznika łuskanego
4 łyżki słodkiego mleka
2 kostki margaryny
puszka gotowej masy krówkowej
DODATKI:
2-3 paczki herbatników
CIASTO: Z podanych składników upiec dwa cienkie jasne biszkopty lub jeden wyższy i po upieczeniu przekroić
MASA: Łyżkę margaryny roztopić na wolnym ogniu dodać słonecznik i 4 łyzki mleka, wymieszać, smażyć ok 10 min. następnie wyłożyć na blaszkę i mieszając co jakiś czas zapiec w piekarniku na złoty kolor. Pozostałą margarynę utrzeć z masą krówkową i dodać przestudzony słonecznik.
-
PRZEŁOŻENIE CIASTA: Biszkopt – połowa masy – biszkopt – pozostała część masy – herbatniki – wierzch udekorować polewą.