Gruszeczka

Jesień przywitała nas słodkimi, pachnącymi gruszkami. Nadeszła więc pora by przygotować Gruszeczkę – trzywarstwowe, czekoladowe ciasto, przełożone masą gruszkową i podkreślone pysznym budyniem. Mmm … i jak tu się mu oprzeć?

 

GR 1

 

CIASTO:
8 jajek
2 szkl mąki pszennej
3/4 szkl mąki ziemniaczanej
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 szkl cukru
300 g stopionego masła
6 łyżek gorzkiego kakao

MASA BUDYNIOWA:
3 budynie waniliowe
3/4 litra mleka
1 margaryna
cukier waniliowy
cukier puder do smaku

MASA GRUSZKOWA:
1 kg gruszek
2 galaretki gruszkowe (inne tez oczywiście mogą być)

Ciasto: Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać stopione masło, mąki, proszek do pieczenia i kakao, dokładnie wymieszać. Wylać do formy i piec ok 50 min w 190*. Po upieczeniu przekroić na trzy części.
Masa budyniowa: Mleko zagotować, wlać rozrobiony budyń, ugotować i ostudzić. Margarynę utrzeć na puszystą masę, dodać budyń, cukier waniliowy i cukier puder do smaku. Podzielić na dwie części.
Masa gruszkowa: Gruszki pokroić w kostkę i poddusić pod przykryciem aż zmiękną, dodać galaretki i odstawić do stężenia. Masę podzielić na dwie części.
PRZEŁOŻENIE CIASTA: ciasto-masa budyniowa-masa gruszkowa-ciasto-masa budyniowa-masa gruszkowa-ciasto-polewa czekoladowa

Dodaj komentarz