Harataniec

Dzisiaj zaprezentuje Wam lekkie serowe ciasto, delikatne w smaku,  wyglądające dość niepozornie ale za to niezwykle pyszne, kremowe. Ser skomponowany z kruchością ciasta, kwaskowatymi powidłami i puszysta pianką sprawi, że ciasto na pewno na zawsze zagości w Waszych sercach.

 

P1060308

Potrzebne nam będą:
3 szklanki mąki
1 kostka margaryny
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 żółtka
2 łyżki kakao

1/2 kg sera
1/2 kostki margaryny
4 żółtka
1 szklanka cukru pudru
budyń waniliowy

6 białek
5 łyżek cukru
1 kisiel cytrynowy

słoiczek powideł śliwkowych

A teraz wykonanie:
Mąkę z margaryną posiekać nożem. Dodać cukier, proszek, żółtka i zarobić ciasto, podzielić je na 3 części. Do jednej dodać kakao, dwie pozostawić białą.
Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po żółtku, ciągle ucierając. Dodać resztę składników i zmiksować całość. Ubić pianę z białek, dodać cukier i kisiel.
Spód formy (24×36) wyłożyć jasnym ciastem, rozsmarować powidła
Następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach ciasto ciemne
Nałożyć masę serową, a na nią pianę. Na wierzch zetrzeć druga część ciasta białego. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C. przez ok godzinę