Marlenka

A dziś dla wszystkich słodka Marlenka

Ciasto to nie lada gratka nie tylko dla miłośników chemii. To prawdziwy chemiczny eksperyment, który zachwyci pomysłowością wykonania. Miodowe ciasta przełożone kajmakowo- budyniową masą to słodkości idealne do popołudniowe kawki.

marlenka

CIASTO:
1 kg mąki
kostka margaryny
4 jajka
6 łyżek miodu
10 dag cukru
1,5 łyżki sody
2 łyżki octu
MASA:
1 litr mleka
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru
puszka kajmaku
kostka margaryny
DODATKOWO:
10 ml wódki
10 ml wody
WYKONANIE:
CIASTO: Margarynę, cukier i miód postawić na ogniu w wysokim garnku, mieszać, aż składniki się połączą. Sodę zalać octem i zaraz po spienieniu wlać do garnka z powstałym płynem. Zagotować. Wbić jajka i szybko wymieszać, żeby się nie ścięły. Mąkę przesiać na stolnicę i powoli wlewać do niej przygotowany płyn, wyrabiać ciasto. Ciasto podzielić na 7 części i każdą rozwałkować bardzo cienko. Wyłożyć do formy (22×34). Każde ciasto piec ok. 5 min w 190*. Po upieczeniu kłaść jedno na drugie i przykładać mokrą ściereczką.
MASA: Połowę mleka zagotować, a w pozostałym rozrobić mąki z cukrem i wlać do gotującego się mleka. Ugotować budyń, ostudzić. Margarynę utrzeć na puch. Dodać kajmak (odłożyć ok. 4 łyżki), a następnie budyń. Utrzeć wszystko na puszystą masę.
Jedno ciasto pokruszyć na małe kawałki.
Wódkę połączyć z wodą i posmarować pozostałe ciasta. Każde ciasto przełożyć warstwą kremu, wierzch ostatniego posmarować odłożonym kajmakiem i posypać okruszkami.
marlenka2

Dodaj komentarz