Dziś urodzinki wielbicielki czekolady, czas więc przygotować dla niej cudownie czekoladowy, olśniewająco pyszny tort czekoladowy. Mmm.. aż rozpływa się w ustach.
Wiecie już jak wygląda tort, teraz pora zobaczyć co jest w środku, bierzemy się więc do pracy i przygotujmy składniki.
CIASTO I (kakaowe): 1 margaryna 1 szkl cukru 4 łyżki kakao 1/2 szkl wody 2 szkl mąki 1 łyżka proszku do pieczenia 5 jajek
CIASTO II (kokosowe): 5 białek 1/2 szklanki cukru 10 dag wiórków kokosowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mamy już wszystko czego potrzebujemy, bierzmy się więc za wykonanie.
CIASTO I: Wodę, margarynę, cukier i kakao zagotować i odstawić do wystudzenia, następnie dodać żółtka, mąkę i proszek wymieszać. Na końcu dodać pianę ubitą z białek i delikatnie wymieszać. Wylać do formy (śr.24) i piec ok 45 min w 180*. Po upieczeniu przekroić na cztery części, jedną z nich pokruszyć.
CIASTO II: Białka ubić na sztywną pianę. Dodać resztę składników i lekko wymieszać. Piec w tem. 160-180*C przez 30-40 min
MASA: Mleko i cukier waniliowy zagotować i odstawić. Wymieszać żółtka ze śmietaną, wlać do mleka i zagotować. Odstawić na ok. 30 min. Odcedzić przez gęste sito. Utrzeć margarynę z cukrem, dodać uzyskany ser i wymieszać.
PRZEŁOŻENIE: ciasto kakaowe- masa-ciasto kokosowe-masa-ciasto kakaowe- masa-ciasto kakaowe- całe ciasto posmarować pozostałą masą, obsypać pokruszonym biszkoptem i ozdobić czekoladowymi kulkami.