Tort czekoladowy

Dziś urodzinki wielbicielki czekolady, czas więc przygotować dla niej cudownie czekoladowy, olśniewająco pyszny tort czekoladowy. Mmm.. aż rozpływa się w ustach.

 

aaaa

 

Wiecie już jak wygląda tort, teraz pora zobaczyć co jest w środku, bierzemy się więc do pracy i przygotujmy składniki.
CIASTO I (kakaowe):
1 margaryna
1 szkl cukru
4 łyżki kakao
1/2 szkl wody
2 szkl mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
5 jajek
CIASTO II (kokosowe):
5 białek
1/2 szklanki cukru
10 dag wiórków kokosowych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
MASA:
1 l mleka
1/2 szklanki śmietany kwaśnej
5 żółtek
1 cukier waniliowy
1 kostka margaryny
cukier puder
DODATKOWO:
ok. 20 dag kuleczek czekoladowych
Mamy już wszystko czego potrzebujemy, bierzmy się więc za wykonanie.
CIASTO I: Wodę, margarynę, cukier i kakao zagotować i odstawić do wystudzenia, następnie dodać żółtka, mąkę i proszek wymieszać. Na końcu dodać pianę ubitą z białek i delikatnie wymieszać. Wylać do formy (śr.24) i piec ok 45 min w 180*. Po upieczeniu przekroić na cztery części, jedną z nich pokruszyć.
CIASTO II: Białka ubić na sztywną pianę. Dodać resztę składników i lekko wymieszać. Piec w tem. 160-180*C przez 30-40 min
MASA: Mleko i cukier waniliowy zagotować i odstawić. Wymieszać żółtka ze śmietaną, wlać do mleka i zagotować. Odstawić na ok. 30 min. Odcedzić przez gęste sito. Utrzeć margarynę z cukrem, dodać uzyskany ser i wymieszać.
PRZEŁOŻENIE: ciasto kakaowe- masa-ciasto kokosowe-masa-ciasto kakaowe- masa-ciasto kakaowe- całe ciasto posmarować pozostałą masą, obsypać pokruszonym biszkoptem i ozdobić czekoladowymi kulkami.

Dodaj komentarz