Świąteczny mazurek kajmakowy

Do świąt jeszcze daleko ale już dziś warto znaleźć dobry przepis na niesamowity świąteczny mazurek. Świetnie trafiłeś. Mój przepis jest najlepszy, a mogą to potwierdzić wszyscy moi zadowoleni goście, którzy odeszli od stołu dopiero gdy na stole nie został już ani jeden kawałeczek mojego mazurka.

 

mazu

Wygląda niepozornie, prawda? Ale to właśnie jest tajemnica jego smaku.
Zapraszam po przepis i wspólne pieczenie.
Będą Ci potrzebne:
  • 100g mąki krupczatki
  • 100g mąki pszennej
  • 100g masła
  • 1 żółtko
  • 50g cukru pudru
  • łyżka kwaśnej śmietany
  • opakowanie cukru waniliowego
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
a także:
  • 100g mleka w proszku
  • 150g cukru kryształu
  • 100g masła
  • 50ml wody
  • łyżka cukru waniliowego
  • powidła śliwkowe
Masło posiekaj z mąką solą, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodaj żółtko i śmietanę oraz proszek do pieczenia.  Zagnieć ciasto, a gdy składniki się połączą owiń ciasto folią spożywczą i włóż do lodówki na minimum 2 godziny.
Schłodzone ciasto rozwałkuj w prostokąt. Wyłóż do formy (u mnie 24×36), dookoła zrób „wianuszek” skręcając dwa wałeczki z ciasta.  Ponakłuwaj ciasto widelcem i piecz ok. 20 minut w temperaturze 190 stopni, wystudź, a następnie posmaruj powidłem
Przygotuj masę:
Rozpuść masło. Zmiksuj mleko w proszku wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj wrzątek i rozpuszczone masło. Całość zmiksuj. Od razu wyłóż na upieczony spód mazurka. Gdy masa zastygnie ozdób wg własnego pomysłu. 🙂 SMACZNEGO 🙂 i WESOŁYCH ŚWIĄT

 

 

mazu-1