Łabędzi puch

Co za niezwykły smak… Tak właśnie smakuje Łabędzi puch.

Widzą po raz pierwszy przepis na to ciasto można być nieco zszokowanym. Jak to masa z bułki? -A czemu by nie?! Przecież w kuchni wszystkie chwyty dozwolone 😛 Spróbuj a zobaczysz, że warto czasem zaryzykować i postawić na coś nowego, coś innego i niekonwencjonalnego.

Upiec dwa biszkopty ze składników podanych niżej.
(Składniki na jeden biszkopt):
6 jajek
6 łyżek cukru
6 łyżek mąki krupczatki
1 łyżeczka proszku do pieczeniałabędzi puch
MASA:
2 czerstwe bułeczki
4 szkl mleka
1/2 szkl cukru
cukier waniliowy
15 dag wiórków kokosowych
1 kostka masła
1 łyżka mąki ziemniaczanej

MASA ŚLIWKOWA:
1 kg śliwek
1 galaretka o dowolnym smaku
szczypta cynamonu
POSYPKA:
1 łyżka masła
15 dag wiórków kokosowych
1/2 szkl cukru
WYKONANIE:
1. Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i przesianą mąkę z proszkiem, wymieszać, wlać do formy o wymiarach 24×36 i piec w 180* przez ok 30 min. Jeden z biszkoptów przekroić po upieczeniu na pół.
2. MASA: Bułki zalać 2 szklankami zimnego mleka i odstawić żeby zmiękły, a następnie zmiksować. 1,5 szkl mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, dodać bułki i kokos, gotować ok 5 min. W pozostałym mleku wymieszać mąkę i wlać do gotującej się masy, zagotować i odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć na puch i dodać wystudzoną masę bułkową.
3. MASA ŚLIWKOWA: Śliwki pozbawić pestek zalać odrobiną wody i gotować, pod przykryciem aż zmiękną i powstanie jednolita masa (można odrobinę posłodzić), dodać cynamon i galaretkę, odstawić do wystudzenia.
4. POSYPKA: Masło roztopić, dodać cukier i kokos, smażyć ciągle mieszając, aż kokos nabierze złotego koloru.
5. PRZEŁOŻENIE CIASTA: biszkopt (ten nie przekrojony) – masa śliwkowa – masa bułkowa – połowa biszkopta – masa śliwkowa – masa bułkowa – druga część biszkopta – masa śliwkowa – posypka 

Dodaj komentarz